بیش از 30 درصد زنان و حدود 10 درصد مردان در کشورهای توسعه یافته دارای علائم و نشانه های واریس می باشند. عوامل مهمی همچون وراثت، اضافه وزن و برخی مشاغل که نیازمند ایستادن یا نشستن برای طولانی مدت هستند میتوانند ریسک ابتلای به نارساییهای وریدی در پاها را افزایش دهند. این شرایط میتوانند منجر به عوارضی مانند تغییر رنگ پوست، ورمهای مزمن، درماتیت، اگزما، فلبیتیس و در نهایت میتوانند باعث زخم شوند. معمولترین نشانه ها عبارت است از احساس سنگینی و خستگی پاها، بویژه بعد از ساعتهای طولانی کار کردن که اغلب با ورم همراه است.
ظهور رگهای مشخصآ واریسی شده نشانه پیشرفت علائم و بیماری است. بطور کل هرچه رگهای واریسی بزرگتر باشند مشکل جدی تر است. رگهایی که مدت زیادی از واریسی شدنشان میگذرد و لخته ها تقریباً همیشه باعث ضایعات پوستی میشوند که در بدترین حالت آن، زخمهای واریسی ایجاد میگردند. بنابراین، تشخیص به موقع، جهت پیشگیری از نتایج ناخوشایند اختلالات وریدی، الزامی است. واریس یکی از شایعترین بیماریهای دسته عروقی محسوب میشود. به گفته انجمن جراحان عروق آمریکا، حداقل 20 تا 25 میلیون امریکایی واریس دارند. همچنین آمارها نشان میدهند که 17% مردان و 33% زنان به واریس مبتلا هستند. در حقیقت، مقایسه آماری ضایعات شریانی و وریدی نشان میدهد که تعداد بیشتری از آدمها نارساییهای وریدی دارند تا بیماریهای شریانی. (vascular disease foundation newsletter, spring 2005)
رگهای واریسی با ظاهر برجسته و پیچ و خم دار در بافت چرب زیر پوستی قرار دارند. آنها اغلب انشعاباتی از سافن ها یا شاخه های جانبی سافن ها میباشند. سافن ها در فاشیای اطراف ماهیچه ها و عضلات پاها قرار دارند. از آنجاییکه توسط بافت چربی پوشیده شده اند به راحتی با چشم دیده نمی شوند. در رگهای واریسی، ناکارآمدی دریچه ها موجب گرفتگی و استاز وریدی و درنتیجه ورم در پاها می شود. وقتی علائم بیماری ظاهر میشوند، بیمار متوجه ورم در ناحیه مچ پا، احساس سنگینی و فشار، تیر کشیدن، بی قراری، خستگی زیاد، درد، اسپاسم و خارش میگردد. گاهی اوقات، واریس بدون احساس درد است. در ادامه واریس، نارسایی وریدی مزمن (CVI)، بهمراه ورم در پاها، تغییرات ظاهری پوست و یا در مواردی زخم واریس بوجود می آید.
واریس را میتوان به دو دسته تقسیم کرد. اولیه و ثانویه. واریس اولیه اغلب بدلیل وراثت، جنسیت، بارداری و سنین بالا بوجود می آید. واریس ثاتویه نتیجه مستقیم انسداد و گرفتگی ورید عمقی است. در این صورت، به مرور، وریدهای سطحی بعنوان بخشی از شبکه جریان خون وریدی، گشاد شده و پیچ و تاب میخورند و دریچه های آنها دچار نقص میگردند. واریس قسمتی از نارسایی وریدی مزمن است. اگر درمان نشود منجر به تشدید بیماری و در نتیجه مزمن شدن بیماری میشود.
رگ های تار عنکبوتی همان رگ های نازک و ریزی هستند که گاهی از زیر پوست خودنمایی می کنند و ظاهر پوست را نا زیبا نشان می دهند. واریس برای خانم ها بسیار آزاردهنده است.
همه چیز از یک درد گنگ و احساس خستگی در پا شروع می شود. شاید خیلی از افراد آن را پشت گوش بیندازند و منتظر بنشینند تا روزی این درد برطرف شود غافل از اینکه یکی از سیاهرگ های پایشان روزبه روز گرفتگی بیشتری پیدا می کند و… بعد از آن یک روز می بینند قسمتی از پایشان تغییر رنگ داده و متورم شده و به شدت دردناک است.
انواع دیگری از برجستگی های عروقی به جز واریس ممکن است در پاها دیده شود. تلانژ کتازی، عروقی با قطر۴/۰-۱/۰ میلی متر می باشند که به شکل خطوط نازک به رنگ قرمز هستند. عروق شبکه ای، قطورتر (۴-۲ میلی متر) و پر رنگ تر هستند.
میزان شیوع این اختلال بین %۵۰ -۱۰ تخمین زده می شود. البته این میزان با بالا رفتن سن افزایش می یابد. زنانی که چندین بارداری و زایمان داشته اند شانس بیشتری دارند و احتمالاً میزان شیوع در جوامع شهری بیش تر از جوامع روستایی است.
پوشیدن جورابهای سیگواریس Sigvaris در مدیریت و درمان نارساییهای وریدی نقش حیاتی دارد.
علل بروز واریس
واریس یا اولیه است که هیچ علتی به جز استعداد ژنتیکی برای آن یافت نمی شود یا واریس ثانویه که در حالت ثانویه این اختلال عروقی ناشی از بیماری زمینه ای می باشد که در این مورد شایع ترین علت بیماری لخته شدن خون در عروق عمقی پاها (Deeprein Thrombosis) است. به همین دلیل در موارد مشکوک حتماً باید سیستم عروق عمقی پاها قبل از هر درمانی در بیمار بررسی شود.
از نظر ظاهری همان طور که گفته شد عروق به صورت نوارهای پیچ در پیچ، متسع و گاهی اوقات گره داری از روی پوست دیده می شوند. هر چه قطر رگ بیشتر باشد رنگ آن آبی تر و هر چه محل قرار گرفتن رگ نیز عمقی تر باشد رنگ آن کبود تر است. به این ترتیب عروق نازک، سطحی قرمز و عروق کلفت و عمقی، آبی هستند. اهمیت این نکته در انتخاب روش درمانی است. در اکثر موارد شکایت بیمار صرفاً مسائل زیبایی است. اما بعضی اوقات بیماران از درد پاها که با ایستادن طولانی مدت و به ویژه در اواخر روز تشدید می شود شاکی هستند. این درد با در ارتفاع قرار دادن پاها و پوشیدن جوراب واریس تخفیف می یابد. در مواردی ورم مچ پا، خارش، زخم و تغییرات رنگ در پاها دیده می شود این تغییرات به معنی افزایش فشار در سیستم وریدی پاها است که حتماً نیاز به ارزیابی و درمان جداگانه دارد. عوارضی نظیر خونریزی (کبودی پوست) و لخته شدن خون داخل عروق (عروق برجسته دردناک به صورت ناگهانی) در بیماری واریس دیده می شود.
بیماران با این عروق باید به پزشک مراجعه نمایند و در صورت صلاح دید سونوگرافی داپلر عروق در آن ها انجام شود. مهم ترین مسئله در درمان، تشخیص واریس ثانویه و پی بردن به علل آن است. به طور مثال در موارد ثانویه به ترومبوز عروق عمقی، هیچ درمانی روی عروق سطحی انجام نمی شود و فقط جوراب واریس برای بیمار تجویز می شود. به هر حال در اکثر موارد، بیماران خانم هایی هستند که به علل زیبایی تمایل به درمان دارند. باز هم تأکید می کنیم که قبل از هر درمانی باید از سالم بودن عروق عمقی مطمئن شویم.
انواع واریس
واریس انواع مختلفی از جمله خفیف، متوسط و پیشرفته دارد که در موارد شدید، عروق خیلی برجسته و کبود می شود و برگشت خون قطع و یا نزدیک به قطع شدن است و باعث خونریزی و ضایعات پوستی می شود.
تسهیل برگشت خون از سیاهرگ به قلب توسط یک سری از دریچه های لانه کبوتری در سیاهرگ ها انجام می شود و هر زمان که این دریچه ها با مشکلی مواجه شوند واریس به وجود می آید.وی با اشاره به این که عامل یاد شده، یکی از عمده ترین علل ابتلا به واریس است، هر گونه عاملی که کار سیاهرگ ها را با اختلال مواجه کند، علتی برای ظهور واریس محسوب می شود؛ به عنوان نمونه، چاقی و اضافه وزن به ویژه در اطراف شکم، فشار اضافى را بر وریدهاى ساق پا تحمیل مى کند.
بارداری در زنان و همچنین ایجاد توده ها و تومورهایی که در ناحیه لگن و شکم به وجود می آید هم می تواند یکی از عوامل ابتلا به واریس محسوب شود.
مشاغلی که فرد مجبور می شود به واسطه انجام فعالیتی به مدت طولانی بایستد هم از جمله مهم ترین عوامل در بروز واریس است به گونه ای که افرادی که در چنین حرفه ها و مشاغلی مشغول به کار هستند باید خیلی بیشتر از دیگران، اصول ایمنی را رعایت و برای حفظ سلامت خود تلاش کنند.
۹ راه مقابله و پیشگیری از ابتلا به بیماری واریس
۱- به فکر گردش خون بهتر باشید
گردش خون مناسب برای پیشگیری و مقابله با رگ های تار عنکبوتی بخصوص روی پاها لازم و ضروری است. برای داشتن گردش خون مناسب به توصیه های زیر عمل کنید:
-به طور منظم ورزش کنید
بدوید، پیاده روی و دوچرخه سواری کنید، پله ها را بالا پایین کنید. فعالیت های بدنی دیگر مانند تمیز کردن خانه، پیاده رفتن به سر کار و غیره نیز می تواند به بهبود جریان خون کمک کند.
– پاها را بالا نگه دارید
زمانی که می نشینید، پاهایتان را بالاتر نگه دارید تا کمی استراحت کنند.
– خودتان را کش دهید
اگر کارتان به گونه ای است که مدت طولانی می نشینید و یا سر پا می ایستید، بهتر است هر چند دقیقه یک بار حرکات کششی انجام دهید و وضعیت نشستن تان را عوض کنید. انجام هر حرکتی به شما کمک می کند تا گردش خون تان را تحریک کنید.
۲- وزن خود را کنترل کنید
اضافه وزن و چاقی مفرط دو عامل رایج بروز رگ های تار عنکبوتی است. به خاطر اینکه فشار وارده به پاها زیاد شده و باعث بروز این مشکل می شود.
در نتیجه لازم است که وزن خود را کنترل کنید و به فکر کاهش اضافه وزن تان باشید.
۳- ماساژ را دریابید
ماساژ خوب کلید بهبود و افزایش جریان خون است و برای پیشگیری و مقابله با مشکل رگ های تار عنبکوتی موثر است.
برای افزایش تاثیر ماساژتان بهتر است از سرکه سیب استفاده کنید. به این ترتیب که پوست را به سرکه سیب آغشته کرده و ماساژ دهید.
همچنین می توانید پنبه را به سرکه سیب آغشته کنید و روی مناطقی که دچار این مشکل هستند قرار دهید.
روی مناطق مورد نظر ژل آلوئه ورا بزنید و با حرکات دورانی ماساژ دهید. اجازه دهید ژل آلوئه ورا به مدت ۱۵ دقیقه روی رگ های تارعنکبوتی بماند.
۴- موقع خوابیدن زیر پاهایتان بالش بگذارید
یکی دیگر از روش های افزایش گردش خون این است که موقع خوابیدن پاهایتان کمی بالاتر قرار بگیرند. برای این منظور می توانید به پشت بخوابید و بالشتی زیر پاهایتان قرار دهید.
۵- تغذیه سالمی در پیش بگیرید
برنامه غذایی نقش مهمی در پیشگیری و درمان رگ های تار عنکبوتی دارد. توصیه می کنیم که مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین های C و A را افزایش دهید.
علاوه بر این لازم است که مصرف نمک را کاهش داده و میوه، سبزیجات، مرغ، ماهی و غلات سبوس دار را در الویت برنامه غذایی تان قرار دهید.
۶- پاهایتان را قوی کنید
هر ورزشی را برای کار کردن روی عضلات پاها و تقویت آنها انجام دهید. این کار باعث پیشگیری از بروز رگ های تارعنکبوتی نیز می شود.
پیاده روی، ورزش با استپ، دوی نرم، پرش و پدال زدن به شما کمک می کند تا با این مشکل مقابله کنید.
۷- پا روی پا نیاندازید
یکی از عادت های نادرستی که به سلامتی کلی بدن آسیب می زند، نشستن و پا روی پا انداختن است.
پا روی پا انداختن به مدت طولانی باعث می شود که گردش خون با مشکل مواجه شده و سر و کله رگ های تار عنکبوتی نیز پیدا شود.
۸- از لباس و کفش های مناسب و راحتی استفاده کنید
همانطور که در ابتدا گفتیم لباس های خیلی تنگ و کفش های پاشنه بلند در پیدایش رگ های تار عنکبوتی تاثیر دارند.
لازم است از لباس های مناسبی استفاده کنید که تنگ نبوده و فشاری به پوست وارد نمی کنند.
کفش سبک با پاشنه کوتاه باعث بهبود جریان خون و مقابله با مشکل رگ های تار عنکبوتی می شود.
۹- از کرم ضدآفتاب استفاده کنید
اشعه ماورای بنفش باعث تشدید مشکل رگ های تارعنکبوتی می شود. بنابراین لازم است قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، حتما از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
از کرم های ضد آفتاب متناسب با نوع پوستتان استفاده کنید و پانزده تا بیست دقیقه قبل از خروج از منزل، کرم بزنید.
روش های درمان واریس
درمان های دارویی تقریباً در واریس جایی ندارند، در زیر به معرفی روشهای درمان واریس می پردازیم.
۱- درمان اسکلروتراپی واریس
در این روش پزشک داروهایی را داخل رگ ترزیق می کند که باعث بسته شدن و انسداد دهانه رگ می شوند. تعداد جلسات ۲-۶ و فواصل آن ۸-۱۲ هفته می باشد. عوارض این درمان تغییر رنگ در محل رگ درمان شده، ایجاد عروق شبکه ای جدید و در برخی موارد زخم پوستی است.
۲- درمان واریس توسط لیزر
لیزرهای YAG ،PDLو IPL بر حسب قطر و عمق رگ متسع به کار می روند. دوباره چند جلسه درمان آن هم به فاصله ۲-۱ ماه مورد نیاز است. در این روش رگ غیر طبیعی در اصطلاح منفجر می شود و به طور طبیعی تا ۱ هفته بیمار در محل آن کبودی خواهد داشت. لیزر، درمان انتخابی جهت عروق دور مچ پا و نیز بیمارانی است که در روش اسکلروتراپی دچار عارضه شده اند.
۳- درمان واریس با عمل جراحی
در کنار تمام این درمان ها پوشیدن جوراب واریس ضروری است. بهتر است بیمار دو جفت جوراب را به صورت هر روز یک جفت و یک روز در میان استفاده کند. شستشو با آب سرد بوده و حرارت مستقیم به جوراب ها داده نشود. در این صورت جوراب ها تا ۶ ماه قابل استفاده هستند. از آویزان بودن پا به مدت طولانی نظیر روی صندلی نشستن و نیز ایستادن های دراز مدت که باعث راکد ماندن خون داخل عروق می شود باید پرهیز شود. نکته جالب در مورد این درمان های ساده خانم هایی هستند که به صورت ژنتیک استعداد تشکیل واریس اندام تحتانی را دارند. این خانم ها با رعایت یک سری نکات ساده در زندگی روزمره، دوران بارداری و نیز در صورت مصرف داروهای هورمونی می توانند تا حد زیادی جلوی تشکیل عروق غیر طبیعی را بگیرند. به هر حال اهمیت این مراقبت های ساده پیشگیری از ایجاد عروق غیر طبیعی جدید است.
مزایای فشار درمانی
نظریه کنفرانس اجماع جهانی در مورد فشار درمانی، که در 2004 چاپ شده است، بوضوح بر نقش جوراب واریس تاکید دارد. در این مقاله، مجموعه ای از مقالاتی که بموجب آنها، فشار درمانی در کنترل و درمان نارساییهای مزمن وریدی، واریس، ورم، ترومبوز وریدهای عمقی و مشکلات ناشی از زخمهای واریسی نقش مؤثر دارد مورد بازبینی قرار میگیرد.
این نظریه همچنین بطور مشخص، تاثیرات اصلی فیزیکی، فیزیولوژیکی و بالینی فشار طبی را شرح میدهد. بعلاوه، مطالعات و تحقیقات مختلف بین المللی اثراتی را که فشار درمانی در درمان مراحل اولیه نارساییهای مزمن وریدی داشته و همچنین اثرات مؤثر آن بر لخته وریدهای عمقی و پیشگیری از سندروم پس از لخته را تایید میکنند.
هنوز برخی بیماران به اثرات مؤثر درمانی و بلند مدت فشار درمانی مشکوک هستند. این درمان یک تسکین فوری است. برای اینکه متقاعد شوید لازم است که یک جفت جوراب واریس مناسب با شرایطتان را تنها برای مدت کوتاهی بپوشید و به سرعت متوجه احساس تسکین آن خواهید شد.
واریس و راه حل سیگواریس
سیگواریس بیش از پنج دهه برای تهیه و ارائه کارآمدترین و با کیفیت ترین محصول جهت بالابردن کیفیت زندگی بیمارانی که از اشکال مختلف نارساییهای مزمن وریدی رنج میبرند، تلاش کرده است.
احتیاجات بیماران مبتلا به اختلالات وریدی بسیار متفاوت و گسترده است و نیازهایشان با گذشت زمان و تغییر در نحوه و شرایط زندگیشان تغییر می کند. سیگواریس توانسته است برای سلیقه ها و نیازهای مختلف و متغیر طیف گسترده ای از محصولات را طراحی و تولید کند. بیماران خواه بدنبال یک جوراب شیک برای کنترل بیماری مزمن خود و یا یک راه حل مؤثر جهت جلوگیری از ایجاد ورم در ضایعات لنفاوی باشند، همیشه میتوانند به سیگواریس و محصول زیبا، فیت، راحت و از لحاظ درمانی کارآمد سیگواریس اعتماد کنند.
راه حلهای فشاردرمانی سیگواریس در مدلهای مختلف دسته بندی می شوند: جورابهای کوتاه، جورابهای بلند، جورابهای شلواری، آستینها و دستکش ها، از الیاف و نخهای مختلف بافته میشوند: فیبرهای طبیعی یا میکرو برای راحتی کار و در مدلها و رنگهای مختلف موجودند تا با سلیقه بیمار جور دربیایند. جورابهای سیگواریس در داروخانه ها و فروشگاههای تجهیزات پزشکی در تهران و شهرستانها به فروش میرسند. جوراب واریس مناسب بیمار اغلب توسط پزشک متخصص نسخه میشود، همچنین کارشناسان علمی تعلیم یافته در این زمینه هم توانایی تعیین جوراب مناسب بیماران را دارند.
بسته به کشوری که در آن جورابهای سیگواریس به فروش میرسند، محصولات، مدلها و رنگها متفاوت هستن. لطفا برای آگاهی از موجودیهای جوراب سیگواریس در ایران، به صفحه محصولات مراجعه نمایید.